Napközi

Miért imádják annyian Taylor Swiftet?

Miért imádják annyian Taylor Swiftet?

By: ON 2016. február 17.

A közösségi média uralta világban nincsenek szabályok arra, hogy mit hogyan illik csinálni. Nincs egyfajta etikett, amit valaki jól kitalált, mi meg szorgos felhasználókként elfogadjuk az általuk összeállított általános igazságokat, mert úgyis működni fog. Mindenkinek más működik, ám mégis vannak olyan apróságok, amik a siker titkos összetevőjeként funkcionálhatnak. Hogy mi az a valami, ami befektetett dollármilliók és a média támogatása nélkül is eredményt hozhat? Úgy gondolom Taylor Swift példája tökéletesen bemutatja, hogy lehet másképp is. 

taylor-swift-009.jpg

1. Extrém helyzetek

Mindenről tud, amit valaha írtak róla, de mivel tisztában van azzal, hogy a pletykáknak egy szava sem igaz, nem foglalkozik velük. Az egyik interjújában meséli, hogy valójában az a helyzet, hogy eltelhet egy nap azzal, hogy ki sem mozdul otthonról, az újságírók kitalálják, hogy most épp egy olyan fiúval randizik, akit a való életben nem is ismer. Pontosan emiatt a komolytalanság miatt tudja lazán venni az egészet, na meg persze azért, mert a rajongói felé őszintén kommunikál, és neki bőven elég az, hogy ők szeretik. Elvégre is egész komoly birodalmat épített belőle, még jó, hogy ezzel megelégszik.  

Bármi is történjen vele, stílussal, okosan, intelligens, erős nőként reagál, anélkül, hogy azt éreznéd, áldozat. Tegyük hozzá, a régebbi albumai még nem ezt a hangvételt követték, ahogy a viselkedése sem, de komoly változáson ment keresztül, ami az interjúin, a dalszövegeiben látszik a leginkább. A legjobb példa erre egész friss, a Grammy-n üzent egyenesen Kanye West-nek, akivel egész hosszú múltjuk van. 

A történet röviden: Kanye a 2009-es VMA díjátadón kitépte Taylor kezéből a mikrofont, aki épp akkor mondott volna köszönetet a díjáért. A rapper arról kezdett beszélni, hogy ez a díj Beyonce-nak jár, majd lesétált a színpadról. Na, ezek után folytasd. Évekkel később, miután a 1989 robbant, nem meglepő módon Kanye és Taylor kapcsolata enyhült, sőt, a tavalyi Grammy-n már képek bizonyították, hogy ők ugyan már barátok. Sőt, amikor Kanye bejelentette, hogy indul az elnöki választáson 2020-ban, Taylor szurkolt neki a legjobban, sőt, még a díját is ő adta át neki  - ebben a beszédben egyébként úgymond "bocsánatot kér" a lánytól, de mint később kiderült, ez az egész csak színjáték volt. Pár napja a netet elöntötte az új Kanye album. És bizony nem véletlenül, ugyanis volt egy sor, ami Taylort egész szépen lesokkolhatta: 

I feel like me and Taylor might still have sex /
Why, I made that bitch famous /
God damn /
I made that bitch famous.

Mivel szinte csak az albumok megjelenésekor ad interjút, és a közösségi felületein is okosan kommunikál, így várható volt, hogy a Grammy-s beszédében erre ki fog térni:

Lesznek, akik akadályozni próbálják a sikereidet, akik megpróbálják elhitetni a világgal, hogy a Te sikered az ő érdemük, hogy a Te hírnevedet nekik köszönheted. De ha a munkára összpontosítasz, és nem hagyod, hogy ezek az emberek letérítsenek az utadról, akkor egy nap, amikor elérsz oda, ahová tartasz, tudni fogod, hogy Te voltál az és a szeretteid, akik oda eljuttattak, és az a világ legszebb érzése lesz.

Erős, sikeres, okos, zseniálisan és átgondoltan kezeli a helyzetet. Reagálhatott volna áldozatként, de helyette magabiztosan állt ki a színpadra, ugyanis pontosan tudja, hogy megdolgozott azért, amit elért. 

2. Kapcsolat a rajongókkal

A Youtube-on elérhető a Journey to Fearless címre keresztelt, az életéről szóló dokumentumfilm, amit ha megnézel, tökéletesen megérted, hogy miért imádják őt annyira. Ha csak pár dolgot kellene összegyűjtenem:

- a sztorija részese lehettél az elejétől fogva, vele együtt örülsz és sírsz (legyen szó szakításról, vagy egy újabb album megjelenéséről, érzed, hogy az életed része) 
- annyira hitt abban, hogy erre született, hogy addig nyaggatta a születi, amíg Nashville-be nem költöztek - jelzem, alig múlt el 10 éves. Te hinnél annyira a gyerekedben, hogy ezt megtedd? A szülei megtették, mindent hátrahagytak, hogy új életet kezdjenek.. 
- nem érdekelte az, hogy elutasítják, tizenévesen is folyton járta a kiadókat, hátha a következő dal lesz az, amire felfigyelnek,
- később teljesen véletlenül találkozott Scott Borchetta-val, aki azt mondta, hogy kiadja a lemezét, egyetlen probléma van, hogy még nincs meg a kiadója. Megkérte, hogy higgyen benne és várjon rá, Taylor pedig bízott benne. Ebből lett a Big Machine Records. 
- korai felvételeket láthatsz arról, amikor az anyja autójának hátsó ülésén aludt, miközben az anyja vitte egyik rádióállomástól a másikig - és házi készítési sütikkel lepték meg a rádióban dolgozókat. Az egészben az az izgalmas, hogy ez a fajta attitűd a mai napig megmaradt, elég csak a karácsonyi akciójára gondolni, amikor ajándékokat csomagolt és küldött a rajongóinak. Az átadás pillanatát pedig felvették, ugyanis szerette volna látni, hogy örülnek-e a lányok az ajándéknak. 

3. Barátok

Nem felejti el, hogy honnan jött, és ez az egyik legszimpatikusabb benne. Bár az utóbbi egy évben hirtelen mindenki a barátja lett, még mindig az egyik legszerethetőbb világsztár. Az, hogy képes volt a róla kialakított képet átalakítani zseniális, ám bennem az még mindig nem áll össze, hogy az egykor kiközösített lány, hogyan lett egyik pillanatról a másikra szupermodellek és több tucat világsztár barátja. Mindenesetre a barátságokról mindenki szépen posztolt is a saját felületén. Rengeteg új rajongót szerezhetett ezáltal. Gondolj csak bele: a rajongóknak mi futhatott végig az agyán: "Ha Beyonce bírja Taylort, akkor lehet, hogy érdemes lenne végre elfogadnom a létezését"

Pedig sokaknál kezdetekben az is kiverte a biztosítékot, hogy a díjátadókon amikor mindenki mereven ült a helyén, ő végig táncolt a barátaival. Senki nem mondta azt, hogy nem lehet táncolni, mégis nevetni kezdtek azon, ahogy ezt teszi. Bele sem gondoltak, hogy a lány turnézik, és ott bizony folyamatosan táncolnia kell. Ő csak jól érzi magát, és teljesen megértem. Halál unalom lehet egy díjátadó, ahol mindenki csak feszeng..
2:45 körül erre láthatsz is egy példát: 

 Aztán írt egy dalt Shake it off címmel, amiben rra ösztönöz, hogy ne érdekeljen, hogy más mit gondol, csak az a fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben. A videó egyébként azért érdekes, mert profi táncosok közé "dobták be" őt, hogy a saját képességei szerint úgy táncoljon, ahogy neki az jól esik. A tavalyi év egyik legnagyobb sikere a Shake it off - hogy miért? Mert rengetegen tudtak azonosulni vele. 

4. Tumblr

A tumblr oldala egyszerűen zseniális. Személyesen kezeli, figyeli a rajongóit, néha le is lájkol egy-két tartalmat. Egyszer egy interjúban mesélt arról, hogy mennyire fontos számára, hogy insta-kukkolja a követőit, ugyanis ettől egy picit úgy érzi, hogy a való világban él - hiszen ahogy ő is fogalmazta, nézd csak meg az életét, nem sok köze van a való világhoz, kell valami, ami a földön tartja. A Grammy kapcsán több videót is megosztott arról, hogy mennyire örültek a rajongói annak, hogy nyert. 

5. Valódi sztorik

Ahogy azt minden alkalommal kihangsúlyozom, csak akkor működik egy blog, egy dalszöveg, bármi, ha érződik, hogy áll mögötte valaki, benne van a fájdalom, amin keresztülmentél, vagy a boldogság, amin átéltél. Csak az igazi érzésekhez tudnak kapcsolódni az emberek, de ha valamihez tudnak, az aztán beindul. Erre a legjobb példa az, hogy Taylor az elmúlt 10 év alatt még soha nem nevezi nevén a pasijait. Mindig csak egyfajta spekuláció volt arról, hogy épp kivel van, viszont ezt a fajta játékot imádták az újságírók és a rajongóik is, hiszen egyfajta detektívként kezdtek el működni. Végül ezekből az elhintett morzsákból dolgoznak az újságírók. Így már szerintem érthető, hogy miért tud legyinteni a sok butaságra, amit róla írnak.

Egyébként érdekesség: a média egyfajta őrült, folyamatosan randizó perszónaként állította be Taylort, aki végül úgy döntött, akkor itt az ideje annak, hogy életet adjanak ennek a karakternek, és egy picit elvicceljék a dolgot. Az ő perspektívájából rakták össze a klippet. Idézem "a végén azon a viccen nevetnek az emberek, amelyik jobb" .. 

Jelenleg épp Calvin Harris-szel alkotnak egy párt, aki a Wildest dreams c. klipje megjelenésekor egy oroszlánra változtatta a profilképét, a Grammy után pedig posztolt egy képet Taylorról, és odaírta: gratulál a gyönyörű barátnőjének. Ami egyébként ebben szimpatikus, az a valami, amit kint mesteri módon űznek: egymásnak üzennek dalokkal, gondolok itt pl. Ed Sheeran - Don't c. dalára, és az erre adott válasz Ellie Goulding - On my mind. Zseniális. De ha már Taylor sztorijánál tartunk, ő is írt egy dalt Style címmel (egy időben Harry Styles volt a barátja), majd a One Direction új albumán megjelent Perfect c. szám egyértelműen Taylorra utalt 

And if you're looking for someone to write your break-up songs about,
baby I'm perfect,
baby I'm perfect for you.

De van itt még valami, amit ennél is jobban szeretek: a fan theory-k, amiket a rajongók a különböző klippek közötti összefüggésekből, és sajátságos látószögükből állítanak össze. A Mashable-en olvasható az egyik kedvencem ITT

trouble.jpg

Holnapig tudnék róla írni, arról, hogy az új albumát először a saját lakásaiban rendezett titkos 1989 bulikon mutatta be a rajongóinak (minden helyszínen 89 rajongónak), akik aztán sehol nem posztoltak erről soha semmit.. Vagy esetleg arról is érdemes lenne egy külön sztorit írni, hogy a koncertekhez milyen titkos programokat szervez a random kiválasztott rajongóinak, de az sem utolsó tény, hogy a Shake it off c. videója végére a saját rajongóit tette be, vagy hogy az albumot promózó képekhez ő maga írta az idézeteket papírokra, és rakta össze a koncepciót.. Tessék tanulni tőle. Van mit. 

iwyw.jpg

süti beállítások módosítása